четвер

День святої Вероніки - покровительки фотографії (День фотографа)


Образ і діяння святої Вероніки послужили тому, що її шанують як покровительку фотографів і фотографії. Тому день її пам’яті – 12 липня – любителі і професіонали фотосправи відзначають як День фотографа.
В останні роки це свято набирає все більшої популярності. До цього дня ентузіастами даної галузі готується чимало цікавих заходів – сімейні фотосвята, освітні майстер-класи від провідних фотографів, портфоліо-ревю, різні конкурси, виставки, квести і багато іншого.


Свята Вероніка, з пам’яттю якої пов’язаний Нерукотворний образ стражденного Спасителя, стала однією з найпопулярніших народних святих, незважаючи на те, що деякі церковні інстанції і критичні дослідники висловлювалися проти історичної достовірності Вероніки і її легенди.
Згідно з легендою, зраджений і засуджений на мученицьку смерть Ісус Христос ішов на гору Голгофу, несучи Свій хрест на розп’яття. Ходу оточував натовп, який супроводжував Спасителя на хресні страждання. Вероніка злилася з людським морем і йшла за Христом.


Виснажений, Ісус упав під вагою хреста, і Вероніка, зглянувшись над Ним, підбігла до Нього, напоїла Його водою і дала Йому свій плат, утерти піт з лиця. Повернувшись додому, Вероніка виявила, що на тканині закарбувався святий лик Спасителя. Цей плат святої Вероніки згодом потрапив в Рим і став тут відомим під ім’ям Нерукотворного образу ...
В епоху Середньовіччя майже кожна церква мала зображення Вероніки з її сударієм (потовим платом).


Припускають, що ім’я Вероніки являє собою спотворене від латинського vera icon («справжній образ») – так називали «плат Вероніки», відрізняючи його від інших образів Христа. Вперше розповідь про святу Вероніку з’являється в апокрифічних Діяннях Пілата, що відносяться до ІV або V століття.
До речі, відзначати День фотографа 12 липня було вирішено ще й тому, що в цей день 165 років тому, в 1854 році, народився Джордж Істмен – засновник компанії Kodak, який зробив «фотографію доступну всім».


Немає коментарів:

Дописати коментар