пʼятницю

День Народження Шкільного Театру


30 березня 2016 року назавжди вписано в історію нашої школи як День Народження Шкільного Театру «ART-O».
Якось непомітно, але впевнено увійшов у наше життя театр. Можливо, скаже хтось, що в добу Інтернету театром не здивуєш нас. Але ми вважаємо, що театр – це життя, це мудрість народу, яка застигла в майстерній грі акторів. 
Перші театральні спроби в стінах нашої школи були ще в 60-х роках минулого століття. Врізалися в пам’ять постанови «Тарас Бульба» і «Кайдашева сім’я», «Вишневий сад» та «Ревізор». У різні роки театром опікувалися Д.А.Грабко та Р.А.Омельяненко, Л.А.Таран, І.Є.Дехта, О.С.Кандибка, С.А.Пакета, А.М.Ільченко, О.В.Дроздова.
Спливали часи, але театральне мистецтво розвивається і досі. Сьогодні театральну справу продовжує молодий педагог, викладач української мови та літератури – Гуріна Олена Сергіївна. З її легкої руки школярі побачили вистави-мюзикли «Ніч перед Різдвом», «Морозко», «За двома зайцями»… а нині відбулася прем’єра – «Сорочинський ярмарок» (за однойменною повістю М.Гоголя).
Затамувавши подих, слідкували ми за подіями Ярмарку у Сорочинцях… ось кум Черевик та кум Цибуля продають зерно, ось Гриць вперше побачив Параску, а ось Хівря з кумою Уляшою приміряють сукню, циганський табір, отець Афанасій Петрович жує під столом вареника, хліб-сіль на вишитому рушникові і радісні вигуки «Щастя молодим»….


Шкільний театр – це дивовижний світ, в якому всі діти талановиті і неповторні. Кого хоч раз торкнулася магія мистецтва перевтілення, той ніколи не залишиться байдужим до «життя на підмостках», бо театр – це живе слово. 

Затихнув гомін. В залі згасло світло,
і, враз заполонивши всі чуття,
розсунулась завіса…І розквітло
життя — мов казка, й казка — мов життя.

Відкритими очима і серцями
поринули в ту казку глядачі,
захоплено, бурхливо до нестями,
всім помислом за дією йдучи.

А дія розгортається, як злива:
палає барвами казкове тло,
герої йдуть на подвиги сміливо,
стоять за правду і долають зло.

І кожне слово, кожен світлий образ
в одкритім серці залишає слід…
І кожен мріє — дужим та хоробрим
зрости й піти в широкий білий світ!

Зрости і стати — як оці герої,
що в боротьбі долають всі путі!..
І все, що є на сцені тільки грою,
самим зазнати в справжньому житті!..