неділю

На екскурсію до Кам'яної Могили


     Серед рівного безкрайнього степу поблизу села Мирне Мелітопольського району Запорізької області стоїть величавий і самотній кам’яний пагорб… Обвітрені за мільйони років, оброслі зеленувато-сірим лишайником глиби піщаника різноманітні, химерні та фантастичні за обрисом, що створює враження мовчазної величі. В народі пагорб здавана називають Кам’яною Могилою.  
           Кам’яна Могила – унікальний петрогліфічний комплекс, нагромадження кам’яних плит з гротами та печерами. Це Храм нашої культури та духовності, де зібрані не лише петрогліфи (наскальні малюнки-різьблення) та малюнки-твори, але й, можливо, найперші зразки писемності, які свідчать про існування найдавнішої цивілізації на нашій Землі, про її високу культуру та духовність.
          Саме до цього Храму древньої цивілізації, місця паломництва туристів, знавців та просто шанувальників «сивої давнини», відправилися на екскурсію учні нашої школи.


Це був незабутній, сповнений надзвичайних вражень і емоцій, день. Цікава екскурсія музеєм та пагорбом, проведена екскурсоводом Наталією Іванівною Михайловою, дала можливість здійснити неповторну «подорож часом». Адже це єдине місце у світі, де зосереджені малюнки, датовані настільки широким історичним діапазоном: від епохи пізнього палеоліту до середньовіччя (24-20 тис. до н.е. – 10-12 ст. н.е.).
Кам’яна Могила – виключно природний витвір. В наші дні висота пагорба сягає 12 метрів. На 1,6 гектарах її площі нараховується близько 3 тисяч плит.  
Це не безладне нагромадження піщаникових плит, а правильно розвалений кам'яний панцир, печери і гроти якого виявилися дуже зручними для культових цілей. «Священною горою», місцем паломництва був пагорб Кам'яної Могили для наших далеких предків. Впродовж багатьох тисячоліть сюди йшли древні мисливці, скотарі, багаточисельні народи: кіммерійці, скіфи, сармати, готи, гуни, печеніги, хазари, половці. Кожен, хто приходив сюди, знаходив собі відокремлене місце, створював своєрідний вівтар і здійснював релігійні обряди.


Кам’яна Могила древніша за Стоунхендж та єгипетські піраміди. Кам'яна Могила виконувала функції «світової гори», як Олімп в Древній Греції. Степовий пагорб – це своєрідна модель Світу, своєрідний храм, що сполучає три світи, – небесний, земний і підземний. Тому і була вона впродовж багатьох тисячоліть «меккою» древніх жерців Великого Степу, які залишили тут сакральні знаки своєї релігії.