четвер

8 БЕРЕЗНЯ в різних країнах світу


 

З першим весняним сонечком приходить в наш дім найочікуваніше і улюблене свято всіх жінок – 8 березня або Міжнародний Жіночий День. Зараз він не має мети затвердження рівності, а вважається днем весни, жіночої краси, ніжності, душевної мудрості і уваги до жінки, незалежно від її статусу і віку. Але спочатку, цілі були інші.

Історія виникнення свята
Ще древньому Римі існував жіночий день. Матрони – жінки, вільно народжені, які перебувають у шлюбі, у цей день отримували подарунки від своїх чоловіків, вони були оточені увагою і любов’ю. Подарунки отримували й рабині. І крім цього, сама господиня будинку давала невільницям в цей день відпочивати. З благоухающими вінками на головах, одягнені в кращий одяг, римлянки приходили в храм богині Вести – найдавнішої берегині домашнього вогнища.
Але зараз прийнято вважати, що ініціатором святкування Міжнародного жіночого дня була Клара Цеткін. У 1910 році в Копенгагені відбулася 2-а Міжнародна конференція працюючих жінок, на якій лідер жіночої групи соціал-демократичної партії Німеччини Клара Цеткін висунула ідею святкування Міжнародного жіночого дня. Вона запропонувала відзначати Жіночий день щорічно в кожній країні в один і той же день – 8 березня.
Метою цього свята Цеткін назвала боротьбу жінок за свої права.
Хоча, існує ще одна думка, що перший в історії «марш порожніх каструль» текстильниць Нью-Йорка, який пройшов 8 березня 1857 року, був однією з передумов святкування Міжнародного жіночого дня.
Офіційний же статус «Міжнародного жіночого дня» це свято набуло в 1975 році за рішенням ООН. Напевно це і правильно. Без жінок не було б затишку і сімейного вогнища, не було продовжувачок людського роду, не було б тієї краси, перед якою чоловіки втрачають голови.
А як святкують 8 березня в різних країнах?

Німеччина
Раніше це свято відзначали тільки в Східній Німеччині, але зараз фактично вже не відзначають ніде. У травні тут вітають усіх жінок, незалежно від віку, з Днем матері. Традиційно, всі господарські турботи лягають у цей день на плечі чоловіків.


Франція
Тут Міжнародний жіночий день також практично не святкують. Не дивлячись на це, у всіх ЗМІ про це свято згадують, адже це традиційний день боротьби за права жінок у Франції. Представницям прекрасної статі не дарують квіти, проте в країні проходить безліч заходів, присвячених боротьбі за права жінок. Вітають жінок французи також в травні – на День матері


Італія
Сьогодні 8 березня в Італії свято не офіційне, проте це справжній жіночий день. Італійки збираються виключно жіночими компаніями в кафе, ресторанах, парках і відпочивають від повсякденних турбот. 


В’єтнам
Тут традиція вітати і вшановувати жінок існує більше 2 тисяч років. Раніше це свято називалося Днем пам’яті сестер Чинг. Вони були відважними дівчатами і виступали проти агресії з боку Китаю, керували боротьбою в’єтнамського народу за незалежність. Поступово свято на честь двох хоробрих сестер переросло у 8 березня – «жіночий день».


Японія
Тут цю дату офіційно не святкують, але і жінок не залишають без належної уваги. Третього березня японці відзначають Свято дівчаток (або Персикових дерев, що цвітуть), а 14 березня – Білий день, коли чоловіки дарують подарунки своїм коханим, але на суму в три рази більшу, ніж ті витратили, аби привітати їх «чоловічого» дня – 14 лютого.


Куба
З великою цікавістю можна спостерігати за святкуванням дня жінок на Кубі. Запальні кубинці влаштовують для своїх коханих жінок гучні застілля, дарують подарунки, співають серенади, тим самим виказуючи свою любов, повагу та вдячність матерям, дружинам, сестрам, донькам. Крім того кубинські чоловіки з гордістю говорять про те, що внесок їхніх жінок в інтелектуальну, військову і керівну діяльність по-справжньому величезний. Доля жінок перестала розцінюватися як одвічна роль матері, дружини і господині дому.


Ісландія
Напевно, найромантичніше святкування жіночого дня (24 лютого) в цій країні. Картинка, яку ми звикли часто бачити у фільмах, у них є традицією: чоловік подає своїй коханій каву в ліжко, приготовану власноруч.


Немає коментарів:

Дописати коментар