суботу

Підсумкове засідання НДКО "Астер"


«От де, люде, наша слава, слава України!»
(Т. Г. Шевченко)


Вісімнадцять років в Омельницькій школі імені академіка Миколи Антоновича Доллежаля діє науково-дослідницьке краєзнавче обєднання «Астер», засноване 10 січня 1999 року рішенням ради школи.  Девіз обєднання «NULLA DIES SINE LINEA»«Жодного дня без рисочки».
23 лютого 2018 року відбулося підсумкове засідання шкільного науково-дослідницького краєзнавчого об’єднання «Астер», на якому були присутні історична, філологічна та природнича філії.


Працюючи над попереднім проектом «Сім чудес Омельницького краю», членами НДКО «Астер» було досліджено та описано об’єкти малої батьківщини, які мають історичну, етнографічну та природничу цінність. Останні два роки школярі працювали над новим, не менш цікавим проектом, робота над яким полягала у вивченні діяльності видатних особистостей малої батьківщини, з метою створення книги «Видатні особистості Омельницького краю». 
Існує думка, що історія – щось далеке від нас, таке, що давно минуло. Члени НДКО «Астер» переконані, що історію творимо ми самі – повсюди і щогодинно. День, прожитий кожним із нас сьогодні, завтра стане історією – історією сучасності. І з того, яким був цей день, чим він був насичений, про нас судитимуть наші нащадки.


Під час підсумкового засідання кожна філія запропонувала внести до книги ту особистість, яка пов’язана з її діяльністю. Так, філологічна філія запропонувала внести до книги імена Білогуба Володимира Григоровича та Сухаря Івана Потаповича.
Володимир Григорович був емоційний, романтичний і вразливий. Його ліричні вірші – відгук серця і душі поета – об’єднані у збірки «Перегук сердець» (2006 р.), «Тих років не змовкне слава» (2010 р.), «Відлуння над Конкою» (2011 р.). У його поезіях – любов до України, до рідного краю, улюбленого Оріхова, сільськогосподарського технікуму, до земляків, всіх хто був поруч з ним.


Життя і творчість славного нащадка хліборобського роду Івана Сухаря неодноразово досліджувалися учнями нашої школи і лягли в основу книги «Садочок творчості», створеної членами філологічної філії НДКО «Астер». Окрім збірок «Летіли орли з чотирьох вітрів», «Заплакана доля», «Ой заграло наше море», «Вічні сурми» та посмертної збірки «Розкуття» Іван Потапович залишив по собі найбільший скарб – двох синів Михайла й Петра та доньку Ольгу, яка виступила з побажаннями творчої наснаги на святі.
Вивчаючи перлини нашого краю, члени історичної філії дослідили хутір Ільїнка – місце, де знаходилася Мала Батьківщина гордості нашого краю та школи – академіка Миколи Антоновича Доллежаля, який народився 27 жовтня 1899 року в сім’ї земського інженера в хуторі між Омельником і Єгорівкою Катеринославської губернії. Члени історичної філії внесли ім’я академіка Миколи Антоновича Доллежаля до книги «Видатні особистості Омельницького краю». 


А ще не забула історична філія й про подвиг односельчанина Проскури Василя Гавриловича, який геройськи загинув у нерівному бою з фашистськими загарбниками.
Провівши велику дослідницьку роботу, члени природничої філії внесли імена Андрія Сергійовича Єфіменка, Василя Трохимовича Тилика та Івана Васильовича Іванця.


Єфіменко Андрій Сергійович – видатний  агроном-садівник, продовжувач роботящого хліборобського роду, який бажав прикрасити землю садами, аби гарнішим і багатшим став рідний край. 
Іванець Іван Васильович – випускник Омельницької школи, видатний художник нашого краю, який оспівував подвиги нашого народу в своїх творах образотворчого мистецтва. 
Тилик Василь Трохимович єдиний  доктор технічних наук, який досяг цього вченого ступеня на «Запоріжсталі».


Матеріали кропіткого дослідження оформлено в книгу «Видатні особистості Омельницького краю». Крім того членами НДКО «Астер» було випущено пам’ятну марку «Ними пишається Омельник». І книгу, і марку по завершенні свята було урочисто передано до Оріхівського краєзнавчого музею.





Немає коментарів:

Дописати коментар