пʼятницю

Шкільний оберіг дитинства


Наші предки з давніх-давен вірили в силу оберегу. Вони вважали, що свій дім необхідно оберігати від негоди, злого духу і недоброго ока. Слово «оберіг» будь-який українець абсолютно правильно ототожнить зі словами «оберігати», «берегти», «дбати». Якщо ж прибрати першу літеру, отримаємо слово «берег». Рідним домом, берегом дитинства називають свою Омельницьку школу випускники 2019 року. Тому й вирішили подарувати на згадку про себе саме оберіг, та не звичайний, а виготовлений власними руками. І зібрали школярі у тому оберезі все те, що є сакральним для українського народу, святим для кожної родини і символічним для рідної школи: ляльку-мотанку, вишиту сорочку, квіти соняшника та підкову…
Лялька-мотанка є прадавнім сакральним оберегом. Це родинний оберіг, який несе в собі тепло людських рук, любов і турботу. Для наших предків лялька-мотанка була не лише іграшкою, а й домашнім оберегом, символом роду, наповненим позитивною енергетикою. Вважалося, що вона очищає дім від злих духів та оберігає дитину. Народ вірив, що в мотанці знаходиться дух предків і що вона може передавати досвід з покоління в покоління. 
Лялька-мотанка символізує неперервний зв’язок між поколіннями Омельницьких школярів, батьків та педагогів. 
Вишиванка – національна святиня, вона несе в собі духовне багатство, високу мудрість і традиційний зв’язок багатьох поколінь, що не переривається віками. Вишиванку передають з роду в рід, зберігають як реліквію. Вона символ здоров’я й краси, щасливої долі і родинної пам’яті, любові і вірності, адже вишита українська сорочка – це не просто одяг, це справжній оберіг. Наші предки вірили: якщо на сорочку нанести вишивку біля зап’ястя, горловини, на грудях і оздобити орнаментом-змійкою по низу, то ніякі злі сили не будуть мати доступу до душі дитини. Вишита сорочечка стане справжньою бронею, через яку не проб’ється до шкільної родини жодна кривда і зло.
Здавна улюбленим мотивом українців-хліборобів є квітка. Це усмішка рослини, знак її глибинної суті, вершина щорічного циклу розвитку від зернини до плоду, що дасть нове насіння. Для селянина цвітіння – найважливіша пора, бо саме вона визначить чи зав’яжеться плід на квітці, а чи зів’яти їй пустоцвітом. Отак і в квітучому житті людини, що проходить саме у стінах рідної школи, закладається все те, що належить здійснити їй на віку.
Соняшник – символ сонячної енергії, життя та єдності. Квіти соняшнику у оберезі говорять про сонцедайну енергію, якою наповнюють нас у школі вчителі, про сонячне радісне шкільне життя та єдність шкільної родини. Квітів на оберегові вісім, бо перевернута вісімка – символ безкінечності. Нехай же ніколи не скінчиться безкінечний потік учнів до класних кімнат.
Підкова – це справжній талісман удачі, який служив ще нашим далеким предкам. Протягом століть люди вважають підкову символом успіху. Та мало кому відомо, що підкова – це не тільки символ удачі, але й символ любові. Вона робить міцнішими родинні зв’язки, оберігає здоров’я всіх, хто живе в домі, а також захищає житло від негативної енергії. Ця підкова принесе удачу, захистить і зміцнить велику шкільну родину.
            Оберег має форму кола, бо коло – символ Неба і Сонця, Нескінченності й Вічності. Воно уособлює і розкриває їх нерозривну єдність, бо своїм утворенням демонструє: безконечність у тому і там, де початок збігається з кінцем. Отже, коло підказує, що Шкільне життя безкінечне, бо ми завжди повертаємося на шкільний поріг, як випускники, приходячи на Вечір зустрічі, як батьки, приводячи своїх дітей. Практичний вираз кола – колесо – найгеніальніший винахід людського генія. Саме тому обід колеса і став основою для створення оберегу.
Усі символи-обереги знаходяться на блакитному тлі. Адже блакитний – то колір мрії та ідеальності, колір розуму, дисципліни, порядку та вірності. Він символізує натхненність, розумне начало, світ ідей. А на нашу думку Омельницька школа уособлює усі ці якості.
Ми, останній одинадцятирічний випуск, віримо, що цей оберіг стане найсвятішою реліквією нашої альма-матер – Омельницької філії імені академіка М.А.Доллежаля, – і буде захищати і оберігати рідну школу від усіляких негараздів та сприятиме тому, щоб шкільна родина залишалася завжди щасливою успішною та єдиною. Адже код щастя – у єдності!


Немає коментарів:

Дописати коментар