четвер

Вчимося досягати порозуміння


Ми школярі, і більша частина нашого життя проходить у школі. Однокласники – то наша друга сім’я, і дуже важливо аби в сім’ї панувало порозуміння. Але, на превеликий жаль, в умовах тієї ситуації, що склалася в Україні, досягти цього порозуміння все складніше, а інколи і взагалі майже не можливо. І проблема не у тому, що ми маємо різні точки зору, а у тому, що нам бракує вміння спілкуватися. Так, ми, діти нового покоління, звикли розмовляти, ховаючись за ніками і неймами у соціальних мережах, закриваючи своє обличчя кумедними авами… адже так легко висловлюватися, коли ти «по той бік». Ми стали боятися реальних розмов, бо не вміємо ні слухати, ні чути один одного. А власну точку зору на певні ситуації не висловлюємо з остраху стати «білими воронами», бо інші думають не так…
Але нам, мабуть, пощастило більше за інших. У цьому навчальному році в нашій школі з’явився новий урок з дуже оригінальною назвою «Кроки до порозуміння». Викладає його наш класний керівник, вчитель російської мови та зарубіжної літератури, Ірина Олександрівна Петровська. З перших хвилин цей урок здивував і зацікавив, адже ми не мали сидіти за партами і слухати пояснення вчителя. Навпаки, ми сіли у коло і говорили самі. Спочатку з острахом, адже раптом скажемо щось не так. Та потім стало зрозуміло, на цьому уроці нас не оцінюють, не коментують наші відповіді, а лише слухають, задають запитання, відповідями на які є не теоретичний матеріал, а наша власна точка зору, наше бачення. З вчителем ми спілкуємося «на рівних», і це для нас дуже важливо, бо нас сприймають не як нерозумних дітлахів, а як партнерів, рівноправних співрозмовників.
Обговорюючи на уроках певні реальні життєві ситуації, ми почали задумуватися про цінність родинних стосунків, необхідність взаєморозуміння і толерантного відношення до оточуючих. Ми зрозуміли, що у суспільстві існують різні думки, і кожна має право на існування. І конфлікт – це не бійка, а суперечка двох протилежних думок, тому треба не уникати його, а вміти розв’язувати. Ми всі різні, і погляди у нас різні, та саме від цієї різноманітності світ і є таким яскравим і різнобарвним. Наш обов’язок, як творців майбутнього рідної України, навчитися критично мислити, вміти перевіряти достовірність отриманої інформації, перестати мислити стереотипами, вміти захищатися від маніпуляцій нашою свідомістю, аргументовано доводити свою думку. І саме такі навички покликаний сформувати у нас, школярів, курс «Кроки до порозуміння».  
Ми віримо, що зможемо зробити ці важливі чотири кроки до порозуміння і поєднати роз’єднані громади в ім’я достойного майбутнього для Батьківщини.

Учні 9 класу Омельницької ЗОШ імені академіка М.А.Доллежаля

Немає коментарів:

Дописати коментар