пʼятницю

СНІД! Не залишимось байдужими!


Щодня майорять на сторінках газет, звучать з телевізійних екранів ці чотири літери – СНІД – синдром набутого імуннодефіциту. Якими б епітетами не «нагороджували» цю смертельну хворобу: «чума ХХ століття», «чумна смерть», «грізна тінь людства»… Але й вони повною мірою не відображають ту загрозу, що нависла над людством в останні десятиліття нашого неспокійного сторіччя.
            5 червня 1981 року Американський Центр контролю над захворюваннями зареєстрував нову хворобу – СНІД (синдром набутого імунодефіциту). Це захворювання, що вражає систему захисту організму від інфекцій. Навіть найпростіша інфекція стає смертельною. СНІД викликається вірусом імунодефіциту людини (ВІЛ).
           В 1988 році Всесвітня організація охорони здоров’я оголосила 1 грудня Всесвітнім днем боротьби зі СНІДом. Це пов’язано з тим, що синдром набутого імунодефіциту набув масштабів пандемії. В наш час більше 41 мільйона людей живуть, будучи інфіковані ВІЛ/СНІДом. Це глобальна проблема, яку, на превеликий жаль, людство поки що не здатне вирішити, але ми можемо змінити своє ставлення до неї!
1 грудня – це не лише день боротьби зі СНІДом, а й день толерантного ставлення до людей хворих на ВІЛ/СНІД. Це ще один привід замислитися про швидкоплинність життя і важливість кожного його моменту. Це час редагувати своє світобачення, змінювати звичний спосіб життя і відкривати нові сторони вже відомого. Це можливість поміркувати про поняття толерантності та навчитися приймати людей, що відкидаються більшістю.
Відкрита година спілкування для старшокласників «СНІД! Не залишимось байдужими!» мала на меті зацікавити підлітків в отриманні додаткової інформації про ВІЛ/СНІД, розповісти про реальні та уявні загрози інфікування ВІЛ, а також про те, як захистити від реальних загроз себе і своїх близьких. Основна ідея заходу – формування в учнів розуміння, що будь-хто з носіїв вірусу чи хворий на СНІД потребують співчуття і симпатії, допомоги і підтримки, лікування або профілактики так само, як і будь-яка інша хвора людина. СНІД – це не просто статистика, не просто цифри. Це долі живих людей.
Завдяки освіті, завдяки знанню правди про СНІД чутки, міфи і страхи можуть поступитися місцем співчуттю і турботі. А символом нашого співчуття, підтримки і надії на майбутнє без СНІДу є червона стрічка (перевернуте «V») та червоні серця з найкращими побажаннями «Живи, людино!»  
           ВІЛ-інфіковані, що стоять на обліку, приймають препарати і розуміють відповідальність, не несуть нагальної загрози сьогодні. Тим паче, що вірус не передається через потиск рук, обійми (неушкоджена шкіра – бар’єр), через предмети побуту, гігієни (ВІЛ відрізняється крайньою нестійкістю в зовнішньому середовищі), через басейни, ванни (у воді вірус не передається), через укуси комах (ВІЛ може жити лише в людському організмі).
Необхідно дотримуватися здорового способу життя, запобігати наколам і порізам та не забувати, що ми – люди. Тож давайте прагнути жити людяно, даруючи всім оточуючим підтримку, слова  підбадьорення, міцні і впевнені рукостискання, дружні обійми незалежно від їх статусу. Нехай же головним принципом для кожного стане принцип «бути людиною».

Немає коментарів:

Дописати коментар