четвер

Кримінально-адміністративна відповідальність серед неповнолітніх


Найкоротший шлях до безпеки та добробуту суспільства – профілактика порушень і злочинів: краще запобігти, ніж боротися. Особливо це стосується дітей і підлітків: адже вони часто порушують і закон, і правила безпеки, чи то з дитячої цікавості, чи просто через незнання.
Інспектор ювенальної превенції Оріхівського відділення поліції старший лейтенант поліції Царегородцева Юлія Вікторівна провела бесіду з учнями на тему «Кримінально-адміністративна відповідальність серед неповнолітніх». Учні з цікавістю слухали інспектора. Юлія Вікторівна пояснила причини і умови, що сприяють скоєнню учнями правопорушень і злочинів, про вік, з якого підліток притягується до кримінальної або адміністративної відповідальності, про покарання за ті чи інші правопорушення. Інспектор поліції розказала підліткам про небезпеку, яка може очікувати їх на вулиці в темну пору доби та дала практичні поради, як не стати жертвою правопорушень.
Особливу увагу було приділено питанню пропусків навчальних занять без поважних причин. Не оминули і питання вживання дітьми алкогольних і тютюнових виробів. По закінченню лекції учнів мали змогу поставити співробітникові поліції хвилюючі їх питання.


Кримінальна відповідальність неповнолітніх

Кримінальна відповідальність – це передбачені Кримінальним кодексом обмеження прав і свобод особи, яка вчинила злочин, що індивідуалізується в обвинувальному вироку суду і здійснюються спеціальними органами виконавчої влади держави.
Кримінальній відповідальності належить особа, що під час скоєння злочину досягла 16-літнього віку.
Кримінальній відповідальності з14 років підлягають особи, що скоїли вбивство (ст. 115), навмисне спричинення тяжкої шкоди здоров’ю (ст. 121), зґвалтування (ст. 152), крадіжку (ст. 158), грабіж (ст.186), розбій (ст. 187), вимагання (ст.189), бандитизм (ст. 257), терористичний акт (ст. 258), захоплення заручників (ст. 147), умисне знищення або пошкодження майна (ст. 347), незаконне заволодіння транспортним засобом (ст. 289) та ін.
Згідно з ст. 98 КК України до неповнолітніх, визнаних винними у вчиненні злочину, судом можуть бути застосовані такі види покарань:
-       Штраф
-       Громадські роботи
-       Виправні роботи
-       Арешт
-       Позбавлення волі на певний строк

Покарання, за Кримінальним кодексом, має на меті: кару, як відплату за вчинене; виправлення засудженого; запобігання вчиненню засудженим нових злочинів та запобігання вчиненню злочинів іншими особами.


Немає коментарів:

Дописати коментар