суботу

Рідну мову бережи – вона свято для душі


Мова – то цілюще народне джерело, і хто не припаде до нього вустами, той сам всихає від спраги», – ці мудрі слова великого педагога Василя Сухомлинського зрозумілі і близькі кожному українцю, кожному патріоту України. Адже, «Любов до Батьківщини неможлива без любові до рідного слова». Тільки той може осягнути своїм розумом і серцем красу, велич і могутність Батьківщини, хто збагнув відтінки і пахощі рідного слова.
9 листопада – День української писемності та мови.
В стінах нашої школи пройшло свято-змагання знавців рідної мови. Команди «Шукайлики», «Питайлики» та «Чомусики» відгадували загадки, розгадували ребуси, складали з літер слова, розшифровували прислів’я, відповідали на запитання. А поки команди працювали над розв’язанням чергового завдання, вболівальники переглядали відео про українську мову та грали в гру «Так чи Ні».


На святі була присутня сама Українська мова, яка розповіла про себе, свою красу та значущість. Школярі ж продекламували вірші про рідну мову.


За ходом змагань спостерігало журі, яке і підвело підсумки. Кожна команда отримала грамоту за перемогу та солодкий приз.


Також 9 листопада в Омельницькій філії було проведено І (шкільний) етап Міжнародного конкурсу з української мови імені Петра Яцика.
  

Яка ж багата рідна мова
Який чарівний світ
у ній!
Вона
барвиста і чудова,
І
нищити її не смій.
Вона про все
тобі розкаже
Чарівних слів
тебе навчить,
Усе
розкаже і покаже.
Як правильно у
світі жить.
В
ній стільки слів, що й не збагнути,
І
приказок, і порівнянь
А
мову знаючи, здобути 
Ти можеш
просто безліч знань.
То ж
мову вчи і прислухайся.
До того, як вона
звучить.
І
розмовляти так старайся, 
Щоб всім хотілось її вчить
.
Вона ж у нас
така багата
Така чарівна
, як весна
І нею
можна все сказати
І
найрідніша нам вона.



Немає коментарів:

Дописати коментар