суботу

Зима прийшла і празничків привела


В народі говорять: «Зима прийшла і празничків привела». І дійсно: взимку майже щодня – свято. Зимові свята починаються 4 грудня зі свята Введення в храм Пресвятої Богородиці, «коли вводиться літо у зиму». Цей день віщує, яким буде наступний рік: урожайним чи ні, посушливим чи дощовим. З цього дня у хліборобському розумінні починає спочивати земля, яку не можна копати лопатою аж до Благовіщення (7 квітня). Обряди зимового циклу пов’язані не тільки з періодом очікування весни як часу сівби, а й з давніми міфами про народження Всесвіту.


У зимовому циклі простежується двочастинна структура давньої обрядовості: зустріч – проводи. Зустріччю предків на Святвечір розпочинався період найважливіших зимових свят – Різдвяні свята, котрі закінчувалися проводами на Водохреща. Різдвяний цикл свят був пов’язаний з відродженням нового сонця, яке відтоді починає щораз вище підноситися і тепліше пригрівати. У ньому було найбільше обрядових дійств, якими намагалися забезпечити здоров’я, щастя і достаток. У цей період українці колядували та щедрували – співали ритуальних пісень-побажань господарям осель та їхнім домочадцям.


В Омельницькій школі всі учні пригадали народні традиції зустрічі Нового року, а також показали свої вміння колядувати, віншувати, щедрувати і посівати. Пригадали, як традиційно святкують Щедрий вечір або Маланку (Святої Меланії) в нас, на Україні.


Учасники театральної студії «АRТ-О» показали театралізоване дійство обряду щедрування на селі. Господар та господиня зустрічали щедрівників, які ходили з Козою, Кішкою, Різдвяною зіркою та зичили всім здоров’я, достатку та благополуччя в сім’ях. Лунали дзвінкі, голосні різдвяні пісні у музичному супроводі вчителя музики Володимира Гуденка.


Святкової атмосфери додали національні українські костюми та декорації. Учасники від щирого серця донесли до глядачів красу та значущість наших українських традицій (колядування, щедрування, посівання) та побажали всього найкращого вчителям, гостям та учням:
Хай прибутки та достатки
Не минають вашу хатку,
Хай ведеться й прибуває
Щастя хай вас не минає.
Радості на кожнім кроці.
В Старому Новому році!


Щоб ви усміхались і були здорові,
Та завжди купались у морі любові.
Снаги Вам і сили у Новому році,
Щоб у Вас не кололо ні в серці, ні в боці.
Щоб збувалися всі ваші мрії натхненні
І завжди від грошей тріщали кишені.
Ну, мабуть, пора вже підводити риску;
Бажаємо всім вам нормального тиску.
Хай ласкою щедро всіх Бог огорта
Й дарує вам многі та благі літа!!!



Немає коментарів:

Дописати коментар