пʼятницю

73-річниця визволення рідного краю


Село моє, для мене ти єдине,
Криниця чиста, золоті поля,
Хатина біла, сонях біля тину –
Моя прекрасна батьківська земля.

                Щороку 19 вересня ми відзначаємо день визволення нашого села, нашого краю від фашистської навали. Дорогою ціною заплатив український народ за участь у найстрашнішій за всю світову історію війні 1941-1945 років. Не щезне з пам’яті людської, не кане в забуття великий подвиг нашого народу – його битва, його перемога над страшним ворогом. Та й хіба можна забути тих, хто поліг у боях, хто віддав своє життя для щастя інших. Наше минуле і майбутнє пов’язані між собою незримим мостом Пам’яті. Вона вічна, не дає згаснути для нащадків жодній героїчній сторінці історії.             
Урочистості з нагоди визволення рідного краю від фашизму розпочалися 17 вересня біля Меморіального комплексу «Скорботна Мати» в селі Новоселівка. З вітальною промовою до всіх присутніх звернувся староста Новоселівської сільської громади Олександр Анатолійович Шевченко. Він не лише побажав мешканцям та гостям села мирного неба над головою, а й подарував пісню «Журавлі» у власному виконанні. Вшанувати пам’ять загиблих у роки війни прийшли і учні та вчителі Омельницької школи, які поклали до підніжжя меморіалу гірлянду Слави, виготовлену власноруч з живих квітів. Завершальним акордом став святковий концерт з частуванням від місцевих жителів.
                А вже 19 вересня урочистий збір з нагоди 73 річниці визволення рідного краю відбувся в самому серці села Омельник поряд з Пам’ятником Солдату-Визволителю, де височіє Меморіал Пам’яті, на плитах якого – як і в серцях омельничан – навіки викарбувані імена односельців – визволителів землі омельницької. З вітальними словами до присутніх звернулися голова Преображенської сільської ради об’єднаної територіальної громади Володимир Анатолійович Сідун та директор Омельницької ЗОШ І-ІІІ ступенів імені академіка М.А.Доллежаля Тетяна Іванівна Орел. Яскравим полум’ям пам’яті та пошани запалав біля підніжжя меморіалу Вічний вогонь з живих квітів. На завершення учениці школи Литвиненко Вікторія та Чабаненко Анна подарували всім присутнім пісню.


                З вахтою пам’яті учні школи відвідали село Юрківку, де в братській могилі вічним сном спить наш земляк Проскура Василь Гаврилович (1906-1942).
                Василь Гаврилович народився 1 січня 1906 року в селі Новоселівка, навчався в Омельницькій школі. Працював завідуючим будинку культури. В 1930 році односельці обрали його головою сільської ради. У 1941 році Проскура В.Г. був призначений відповідальним за евакуацію колгоспного майна, а згодом залишений для підпільної роботи в Оріхівському районі, зайнявши посаду начальника штабу партизанського загону. Влітку 1942 року партизанський загін був знешкоджений фашистами, а Василь Гаврилович геройськи загинув у нерівному бою. Він відстрілювався до останнього патрона, який залишив для себе…
В знак пам’яті та безмежної вдячності за славетний подвиг в ім’я миру біля пам’ятника В.Г.Проскурі учнями омельницької та юрківської шкіл було посаджено дуб та покладено квіти на могилу воїна.


                Проведено Вахту Пам’яті і до меморіалів сіл Свобода та Микільське. Учні поклали до пам’ятників квіти та вшанували хвилиною мовчання пам’ять про тих, хто ціною власного життя здобув мир на нашій землі. Ми в довічному боргу перед ними. Наш обов’язок – бути вдячними, поважати тих, хто подолав лихо, зберіг наш народ і його добре ім’я. Адже невмирущий той, хто живе для людей і віддає своє життя за щастя майбутніх поколінь.

Ми свято шануємо память усіх,
Хто власним життям нашу юність зберіг,
Хто впав за свободу у грізну годину
За землю священну, за Україну.

Немає коментарів:

Дописати коментар