суботу

«Ми пам’ятаємо! Ми пишаємось!»


В рамках акції «Ми пам’ятаємо! Ми пишаємось!», приуроченої до Дня Перемоги, членами історико-краєзнавчої філії НДКО «Астер» було організовано Вахту Пам’яті до Меморіального комплексу села Благодатне Токмацького району.
Школярі мали змогу не лише схилити голови у скорботній хвилині мовчання та покласти до підніжжя меморіалу квіти як символ пам’яті та пошани, а ще й стати глядачами невеликої історичної реконструкції Свята Перемоги 1945 року.


Історико-меморіальний комплекс, відкритий 29 жовтня 2005 року у селі Благодатне (до 2016 року – Чапаєвка), не має аналогів в Україні. Тут з воїнськими почестями та за християнськими звичаями близько 10 років поспіль проходять перепоховання останків воїнів-визволителів нашого краю від фашистських загарбників, загиблих під час штурму лінії «Вотан» у жовтні 1943 року. Це – підсумок багаторічної пошукової роботи експедиції Асоціації пошукових загонів Запорізької області в рамках проекту «Незакінчена війна».  
Ідея перепоховання та створення унікального меморіалу народилася на початку 2000-х років. Проект реалізували запорожці – художник Володимир Форостецький і поет Григорій Лютий.


В центрі Меморіалу – плита з зображенням солдата з похиленою головою і напис «Ми пам’ятаємо про Вас». На схилі братської могили знаходяться п’ятдесят гранітних хрестів і плити з іменами полеглих. Поряд – славнозвісна артилерійська гармата ЗІС-3, активна учасниця тих страшних подій. Поодаль кулеметне гніздо, всіяне поіржавілими гільзами… Біля самого Меморіалу розташована невелика капличка, де кожен бажаючий може запалити свічу пам’яті за полеглими героями.


Пам’ятник, Композиція – символ закінчення Великої Вітчизняної війни, виготовлений з решток зброї, гільз і снарядів, гранат, касок, саперних лопат, знайдених тут під час розкопок. Монумент вінчає лелека, що немов злітає в небесну блакить, відриваючись від смертоносної зброї.


В пам’ять про жіночу штрафну роту, полеглу на схилах так званих Пришибських висот, встановлено пам’ятник у вигляді зламаної троянди.


У підніжжя пагорба стоїть пам’ятний дзвін, журлива мелодія якого набатом відзивається в серці і просить схилити голови перед загиблими героями, що полягли на цій висоті в ім’я Великої Перемоги!
З’явився Меморіальний комплекс у Благодатному завдяки голові місцевого сільськогосподарського виробничого кооперативу «Мирний» Миколі Володимировичу Савченко, пам’ятна дошка якому встановлена на території Меморіалу.


Ми пам’ятаємо! Ми пишаємось!

Немає коментарів:

Дописати коментар