суботу

Чарівна краса вишиванки


            Для українця вишиванка – це не просто одяг. Це щось дуже особливе: особисте, рідне, святе. Вишивка – як символ, який зберігає його коріння, ідентичність, розуміння себе. Це наша історія: міфологія, релігія, давнє мистецтво наших предків, душа нашого народу. Та більше того, у вишивці зашифровано наш генетичний код.      


Вже близько десяти років поспіль в третій четвер травня відзначається Всесвітній день вишиванки. Та цьогорічні святкування Омельницькі школярі не обмежили одним днем. Напередодні, в рамках акції «Одягни вишиванку – пишайся тим, що ти Українець!», було проведено фотомарафон «Чарівна краса вишиванки», у якому взяли участь всі бажаючі.
Для українського народу вишита сорочка завжди була не просто елементом гардеробу – це була реліквія, яку зберігали впродовж десятиліть і передавали від покоління до покоління. То ж і наше свято стало незабутньою зустріччю поколінь. Омельницькі майстрині О.І.Сухар, Л.М.Лисенко, Л.С.Лисенко, М.А.Якубовська, Н.І.Барко не лише показали свої роботи, але й радо поділилися своїми вміннями з учнями школи. 


Майстер-клас, де вишивальниці давали уроки рукоділля, застосовуючи різні техніки вишивки, супроводжувався народними піснями у виконанні тріо «Мрія» та Ольги Петренко (СБК), учнів школи Святослава Топчія, Віолети Попадинець, Олени Пакети.


Українська вишивка – це яскраві кольори, фантастичні візерунки-символи, багатство фантазії майстрів, це «молитва без слів». З давніх-давен наші пращури намагалися привернути до себе добрі сили і захиститися від злих. Вони вирішили, що саме вишита сорочка поєднувала у собі сукупність божественних енергій, що творили довершену і гармонійну долю людини. Сама тканина сорочки вважалася неприступною для злих духів. Але ті частини одягу, де вона закінчувалася і починалося тіло, важко було захистити. Тут і потрібна була вишивка. Комір, манжети, поділ, розріз горловини старанно прикрашалися неповторними візерунками. Мовою містичної символіки, вони перегороджували шлях негативним силам до тіла і душі людини. Не дарма й дотепер існує вислів «народитися у сорочці», який означає бути щасливим у житті.
Тож носімо на долю і щастя вишиванку, це наш український космос і наш національний оберіг… 


Немає коментарів:

Дописати коментар