понеділок

Стежинами рідного краю: Попова криниця


        «Корисний відпочинок» – так можна назвати навчальну практику, яка щороку проводиться в Омельницькій школі імені академіка М.А.Доллежаля. Ми не відступаємо від традицій і цьогоріч. Цікавим і змістовно насиченим став перший день навчальної практики – школярі здійснили краєзнавчу експедицію «Стежинами рідного краю» та відвідали Попову криницю.  
            Керівник шкільного музею, вчитель історії Бондаренко Інна Іванівна познайомила учнів з легендою про появу криниці в центрі села, а місцева жителька Марія Іллівна Попова поділилася спогадами старожилів про криницю та цілющі властивості її води.
            Школярі мали змогу власноруч витягти з криниці води та відчути її приємну прохолоду. А ще згадали вірш місцевого поета-пісняра Івана Потаповича Сухаря «Криниця»

У городі криниця нова,
Там відро об цямрину дзенька,
А в криниці вода жива,
Як любов у моєї неньки.
Журавлиха там воду пє,
До стежина біжить хрещата.
А в криниці джерельце бє
Наче серце живого тата.
Переплутались там сліди,
Всі ідуть туди веселитись
Ми  із неї живої води
Не дамо ворогам напитись.
Відлетять і роки, й журавлі,
Полетять з ними батько і ненька,
Та нехай на тисячу літ
Об цямрину відерце дзенька.



Для допитливих:

            Є у нашому селі чудо-криниця і називається вона Поповою. З уст в уста передається легенда, що буцім­то її викопали омельницькі дядьки за розпорядженням попа ще в другій половині XIX століття. На місці невеличкого шумівця, що тоненькою цівкою бив із землі, почали її копати. Коли заг­либились метрів на чотири, то відкрилось таке потужне джере­ло, що почала вода йти через верх і заливати низові городи. Схарапуджені дядьки хутко прикотили млинове жорно і кину­ли в криницю. Це спинило воду. Тоді вони обіклали криницю добротною цеглою і змайстрували цямрину. З тих пір у ній святили воду і розносили її навіть по навколишніх селах. Ка­жуть, що вода та ніколи не псувалась.
Десятиліттями дзвеніла криниця, дивуючи селян чистою і смачною водою, і невичерпаністю. Коли було влітку довго не­має дощу, всім селом йшли до криниці, набирали з неї води та йшли кропити степ, а вже звідти розбігалися «мокрі як плющі».
Місцевий поет Сухар Іван Потапович згадував, що щось подібне сталося в 1947 році уже при його памяті. Тоді стояла неймовірна суша, мідне сонце випалило посіви і вису­шило степові річечки. Був голод. На той час Попова криниця була вже захаращена, бо, коли восени 1934 року місцеві «активісти» спалили церкву, то і про неї усі забули, занехаяли.
Отож того суховійного літа зібрала хлопчаків, серед яких був і майбутній поет, бабця Василина Бондаренко і, заплативши їм торбою тютюну, вказала на невеличкий виямочок, де було джерело. Хлопці, яким було 10-12 років від роду, дружно чистили криницю, але до дна не добрались – пішла вода і стала врівні з землею. Вона була чиста, смачна і холоднюча, аж хмільна. Це було під кінець серпня 1947 року. Тоді ж почалися величезні зливи, але нічому вони не допомогли, зате озимі тієї осені вдались на славу, а 1948 рік був урожайним.
Сільчани знову поставили на криницю цямрину з «журав­лем». Все село напувало з неї худобу, брали воду в тракторну бригаду, на ферми, возили, хто будувався, на заміси з вальків. Багато років ще служила криниця, брали з неї воду потужними насосами по 3-5 тон за один раз, а вже через кілька хвилин вода піднімалась врівні з землею.
Та не жаліли люди того дива. Підїжджали брати воду важ­кими тракторами, роздавили отвір, цегла впала всередину, а потім хтось украв цямрину, а вже підлітки стали кидати туди брухт, пляшки, інший мотлох. Це сталося десь усередині 70-х років. 
        В 1995 році омельницькі дядьки третій раз вичи­стили Попову криницю, поставили залізобетонну цямрину і міцного"журавля". В той же день пішов дощ і тепер селянські корівки пють  води скільки бачать...

Немає коментарів:

Дописати коментар