понеділок

85-та річниця пам’яті жертв Голодомору 1932-33 рр.

85-та річниця пам’яті жертв Голодомору 1932-33 рр.

«Згадайте нас – бо ми колись жили.
Зроніть сльозу і хай не згасне свічка!
»


Мало знайдеться не тільки в історії України, а й світу таких жахливих трагедій, як голодомор 1932-1933 років, який випав на долю народу найродючішої і найблагодатнішої землі – України.
Голод – це не тільки смерть, а й духовна руїна, знищення здорової народної моралі, втрата ідеалів, занепад культури, рідної мови, традицій.
Сьогодні, коли від початку голодомору минуло десятки років, ми не маємо права забувати народне слово правди і довічного прокляття, послане на голови катам. Бо це слово здолало смерть, аби дійти до нас, збудити в наших серцях пам’ять про мільйони безвинно замучених предків і застерегти від повторення страшних помилок.

Співають коники у житі,
А жито мріє на ланах.
Отак би в світі жити й жити,
Аби лиш хліб у хаті пах.

Аби лиш хліб… А як немає?
Тоді немає і життя.
Народ мій ціну крихті знає –
Він повернувся з небуття.

Він повернувся знов ростити
Дітей своїх і сіяти хліби.
Він повернувся жити, жити, жити.
І пам
ять про минуле берегти.

(Оксана Кротюк)


Акція «Свічка пам’яті»

На підвіконні палахтить
Скорботи полум’я священне –
То свічка пам’яті горить
За всіх безвинно убієнних.

Традиційно четвертої суботи листопада в рамках Всеукраїнської громадської акції «Запали свічку» о 16 годині пам’ять жертв геноциду українського народу вшановують хвилиною мовчання. В цей час кожен бажаючий може встановити свічку на своєму підвіконні, як символ пам’яті про мільйони життів, закатованих голодною смертю у 1932-33 роках.


Акція «Незабудки пам’яті»

Знак квітки незабудьки, як символа памяті жертв Голодомору, розроблений у 1986 році учителями цілоденної школи Св. Софії в Миссиссаґа в Канаді, де щорічно відзначався день пам’яті жертв Великого Голоду 1932-33 років.
Незабудька – це маленька дрібненька тендітна квітка з синьо-голубими пелюстками та жовтою серединкою. Квітка, що складається з двох кольорів вільної та незалежної України, споконвіку була символом пам’яті і сьогодні нагадує нам – не забувати жертв, які загинули на територіїї України зимою 1932-1933 років штучно створеною голодною смертю.
Тендітна блакитно-жовта квітка кличе нас: Не забудь! Не забудь! жертв страшного Голодомору 1932-1933 років в Україні.  



Немає коментарів:

Дописати коментар