середу

Всесвітній день авіації та космонавтики

      

       12 квітня ми відзначаємо Всесвітній день авіації та космонавтики. А чи знаєте ви, що саме завдяки українцям весь світ розпочав освоєння космічних просторів? Адже у значній мірі саме розумом, креативністю та наполегливою працею українців була прокладена космічна стежка для усього людства.
    Внесок українців у розвиток світових космічних досліджень справді неоціненний. Саме в Україні свого часу народилися й навчалися багато з тих, кого вважають засновниками світової космічної науки. Насамперед це Микола Кибальчич, Юрій Кондратюк, Сергій Корольов, Валентин Глушко, Володимир Челомей. У Дніпропетровську, Харкові, Києві створювали ракетно-космічні системи Михайло Янгель, Володимир Уткін, Олександр Макаров, Володимир Сергєєв, Дмитро Топчій, Серафим Парняков та інші.


    Літопис української космонавтики бере свій початок у 1881 році,коли уродженець містечка Короп, Чернігівської області, Микола Кибальчич запропонував оригінальний проект космічного літального апарата.
       А вже через півстоліття інший наш співвітчизник з Полтави Юрій Кондратюк розробив революційний у науковій спільноті проект польоту на Місяць. У 1929 році праця Юрія Кондратюка «Завоювання міжпланетних просторів» була опублікована у США. У своїй науковій праці Кондратюк вивів основне рівняння польоту ракети, розглянув енергетично найвигідніші траєкторії космічних польотів, виклав теорію багатоступеневих ракет. Згодом НАСА США використала ідеї нашого співвітчизника під час розробки програми висадки людини на Місяць 1969 року. 
    Значний внесок у розвиток ракетобудування зробив і видатний учений-аеродинамік, дослідник реактивного та ракетного руху Георгій Проскура. Під його керівництвом, починаючи з 1930 р., в Харківському авіаційному інституті плідно працювала група вчених-однодумців. Науковці досліджували питання, пов’язані з освоєнням космосу.


    Одним із засновників ракетобудування вважається уродженець Одеси Валентин Глушко. Саме під його керівництвом створювалися потужні ракетні двигуни.
          У 1954 р. на Південному машинобудівному заводі у Дніпропетровську було організовано конструкторське бюро з розробки нових типів ракет і ракетних комплексів. Роботою науковців було доручено керувати Михайлові Янгелю, батьки якого були свого часу репресовані з України до Сибіру.
         Конструктор перших штучних супутників Землі і космічних кораблів Сергій Корольов народився у місті Житомирі, тривалий час жив у Одесі, навчався у Київському політехнічному інституті. 


Немає коментарів:

Дописати коментар