суботу

Солдатська польова кухня: від минулого до сьогодення


            Україна… наша рідна країна, земля наших батьків, на якій нам судилося народитися і жити. Велична і трагічна історія України. Здавна численні завойовники приходили на цю прекрасну, багату землю, щоб загарбати її й поневолити український народ, тому у всі часи високо цінувалися ті, хто був здатен захистити рідну землю, відстояти її права на свободу і вільне існування.
            Для будь-якого солдата крім стратегії та тактики бою дуже важливим є харчування, адже голодне військо не зможе протистояти ворогові. Якою ж була польова кухня славних запорозьких козаків і що таке сухий пайок сучасного українського солдата? – саме на ці запитання шукали відповіді наші школярі під час краєзнавчого уроку «Солдатська кухня: від минулого до сьогодення», проведеного в рамках навчальної практики вчителем історії Бондаренко І.І.
            Учні не лише поповнили свій науковий багаж новими знаннями, але й долучилися до майстер-класу з приготування справжнього козацького куліша на вогні під відкритим небом. Спільне приготування козацької страви під керівництвом педагога-організатора Бондаренко Н.О. справило на дітей неабияке враження.


            Після частування, учні отримали можливість скуштувати страви з набору сухого пайку сучасного українського солдата, який подарував школярам учасник АТО, випускник школи Бондаренко Є.В.




Для допитливих:

            Смачний козацький куліш прийшов до нас із Запорізької Січі. Сало, пшоно, картопля – основні інгредієнти страви, хоча до ХІХ століття картоплю не додавали. Зазвичай куліш готували на відкритому багатті, тому страва має ще одну назву – польова каша. У різних регіонах України були свої рецепти приготування куліша. Пропонуємо вам традиційний варіант смачного козацького частування:

Рецепт куліша

Інгредієнти:
  •          Пшоно
  •         Картопля
  •          Сало
  •         Цибуля
  •      Морква
  •          Сіль, перець
  •          Зелень


Приготування:
            У підсолену воду висипаємо промите пшоно. Після того, як закипить вода, варимо пшоно 20 хвилин на маленькому вогні. Додаємо картоплю, порізану невеликими шматочками. На сковороді обсмажуємо сало, нарізане кубиками, пошинковану цибулю та моркву. Готову засмажку додаємо до пшоняної каші, і варимо ще кілька хвилин. Додаємо зелень. Після приготування залишаємо куліш «відпочивати» ще хвилин на 10 під кришкою. На стіл подаємо із зеленню і салом.


Немає коментарів:

Дописати коментар