неділю

Василівка – місто контрастів

 

         Ось і добігла кінця навчальна практика. Завершальним акордом стала екскурсія у місто Василівка, яке часто називають містом контрастів. Чому? Адже двома візитівками цього районного центру є Садиба Попова – найбільший замок Східної України, та домашній зоопарк Пилишенко – приватний реабілітаційний центр хижих тварин. І нам пощастило відвідати обидві василівські пам’ятки.


         Садиба Попова – справжній шедевр містобудування ХІХ століття. Його споруди поєднують в собі   декілька стилів – бароко, романський та готичний стиль. В центральній частині був зведений гарний чотириповерховий палац, який, на превеликий жаль, не зберігся. Пізніше були побудовані три флігелі (східний, західний і північний), оглядова вежа та манеж стаєнь.


         Сьогодні замок є історико-архітектурним музеєм-заповідником «Садиба Попова». В північному флігелі організовано музей, де експонуються деякі речі з колишнього замку та постійно діють виставкові зали історії садиби, етнографії та Другої світової війни. Нині садиба Попова входить до 100 чудесних замків, палаців та фортець України.


                HomeZoo – унікальний приватний зоопарк, націлений на реабілітацію хижих тварин. Господар зоопарку – місцевий житель, коваль і художник Олександр Олександрович Пилишенко. Спочатку все це не було зоопарком, а простим бажанням бути ближче до улюблених тварин. Першим вихованцем стала левиця Катя, яка потрапила сюди 30-ти денним кошеням в 2001-му, сильно прив’язавшись до неї, сім’я зрозуміла, що не зможе відмовити їй в праві стати матір’ю і вже в 2002-му році в будинку з’явився лев Самсон унікального підвиду берберійських левів.


         Надзвичайною подією у житті зоопарку став неповторний проект «Людина і Лев» започаткований в кінці літа 2011 року, за умовами якого Олександр Пилишенко провів, не виходячи з клітки, 36 днів і ночей разом зі своєю улюбленицею Катею, яка в цей час дозволила Олександру прийняти у неї пологи, що також стало унікальною на весь світ подією. За це зоопарк отримав два рекорди, один за тривалість перебування людини в клітці з хижаками, а другий – як перша людина в світі, яка приймала пологи у левиці.
         На сьогоднішній день крім лев’ячого сімейства в колекції домашнього зоопарку є тигри, леопарди, ведмеді та інші тварини. 


Немає коментарів:

Дописати коментар