пʼятницю

В’ячеслав Чорновіл – людина, яка пробудила Україну


В’ячеслав Чорновіл – людина, яка пробудила Україну
До 80-річчя з дня народження В’ячеслава Чорновола
( єдиний день інформування населення)


Людина є лише гостем на цьому світі. Вона приходить і відходить. Залишається тільки пам’ять. Та найважче змиритися з тим, коли не стає тих, які здаються живішими за всіх живих. Таким був В’ячеслав Чорновіл – завжди усміхненим, позитивним, енергійним, щирим, з іскрами в очах.
Вже саме походження В’ячеслава Максимовича пророкувало йому непросту долю. Народився 24 грудня 1937 року у селі Єрки на Черкащині, зростав у інтелігентній вчительській сім’ї, де значне місце надавали історичній пам’яті та національним обов’язкам. Від батька успадкував козацьку кров. Мати походила зі славетного роду меценатів Терещинків.
Талановитий юнак обрав фах журналіста, де пріоритетом є слово, важливість донести правду до людей. Під час навчання у Київському університеті політизується його думка, формуються переконання, загострюється почуття справедливості. Саме під час випускного вечора в університеті В’ячеслав на Володимирській гірці дав клятву, що все життя буде боротися за Україну.
Маючи непересічні здібності, В’ячеслав Чорновіл міг побудувати кар’єру, стати успішним науковцем, але він обрав інший шлях: шлях мученика, борця за волю, демократію України. Фактично він став початком відродження українства у другій половині ХХ століття: започаткував рух шістдесятництва, дисиденства, як нові форми протесту, ініціював створення Української Гельсінської спілки.
Лідер Народного Руху України невтомно працював у Верховній Раді: кров’ю і потом домагався визнання національної символіки,  проголошення Декларації про держаний суверенітет, довгоочікуваного Акту Незалежності України.  


25 березня 1999 року В’ячеслав Чорновіл загинув в автомобільній катастрофі під Борисполем за нез’ясованих обставин. Мільйони українців гідно провели в останню путь свого Героя, якого не стало так несподівано.
У 2000 році В’ячеславу  Чорноволу присвоєно звання Герой України з удостоєнням ордена Держави за визначний особистий внесок у національне відродження України, послідовне відстоювання ідеї побудови незалежної Української держави, активну громадську і політичну діяльність.
«Дай Боже нам любити Україну понад усе сьогодні – маючи, щоб не довелося гірко любити її, втративши. Настав час великого вибору: або єдність і перемога та шлях до світла, або поразка, ганьба і знову довга дорога до волі».
В’ячеслав Чорновіл виконав свою клятву: був вірний Україні до останніх хвилин свого життя. Потрібно пам’ятати цю велику людину, та не забувати про те, що на плечі кожного з нас також покладені національні обов’язки, що існування Української держави неможливе без подальшої боротьби. А найголовніше – бути українцями до останньої клітини нашого тіла й душі та пам’ятати про кожного Героя України.


«Україна починається з тебе»
/ В’ячеслав Чорновіл /

Немає коментарів:

Дописати коментар