середу

На екскурсію до Києва

 

         Столиця – на те вона й столиця, щоб приваблювати думки й погляди тих, кому не пощастило жити на її території. Особливо прекрасний вигляд має Київ у період Новорічних свят. У цьому мали змогу впевнитися учні нашої школи, яким пощастило відвідати серце України на цих вихідних.


         Столиця зустріла нас неймовірними зимовими засніженими пейзажами та яскравими вогнями ялинкових прикрас. Андріївський узвіз та Воздвиженська вулиця зі своїми неймовірними архітектурними ансамблями, Майдан Незалежності та Хрещатик, Лядські ворота та Софіївська площа, Голосіївка….


         Першою зупинкою став Національний музей «Чорнобиль». Екскурсія була морально важкою, але водночас надзвичайно корисною та повчальною. Яскраві експонати повертають у вир страшних подій весни 1986 року, коли сталася аварія планетарного масштабу, що забрала життя та зруйнувала долі сотень тисяч людей. Надовго запам’ятається 3D діорама Чорнобильської АЕС до, під час та після аварії: ніби на ваших очах відбувається вибух і руйнування четвертого енергоблоку, а потім над ним виростає саркофаг.


         У музеї учні побачили пам’ятки народної архітектури Полісся, зібрані в Чорнобильській зоні, особисті речі ліквідаторів аварії , друковані видання того часу. Відвідини музею допомогли учням по-новому усвідомити масштаби чорнобильської трагедії, спонукали їх до переосмислення наслідків цієї техногенної катастрофи.


         Неймовірне враження справила екскурсія до літературно-меморіального музею Михайла Булгакова, так званий «Будинок Турбіних». Музей вразив своєю оригінальністю. Це не просто музей, а ціла театральна подорож в інший світ – у світ літератури і мистецтва. Кожна кімната наповнена своєю атмосферою, булгаковською магією. Пофарбовані в білий колір стіни, меблі, декор надають особливу таємничість будинку. Цікава розповідь екскурсовода занурила школярів у ту епоху, коли жив Михайло Булгаков, переносить в будинок літературних героїв Турбіних, допомагає відчути його атмосферу, уявити його мешканців, зрозуміти їхні почуття і переживання. 


         Гостинно відкрив свої двері і Київський літературно-меморіальний музей Максима Рильського, розташований у будинку на мальовничих схилах Голосієва, де пройшли останні 13 років життя видатного поета, перекладача, академіка, неймовірно талановитої і щедрої душею людини, де народилися поетичні перлини – збірки Рильського «Троянди й виноград», «Зимові записи», «Вечірні розмови»…


         Учні ознайомилися з колекцією музею, яка сьогодні складається більш як з 30 тисяч експонатів, до складу яких входять такі раритетні складові, як рукописна спадщина поета, кіно- та фотодокументи, особисті речі, твори мистецтва, меморіальна бібліотека. Дітям було цікаво побувати в музеї, розташованому у двоповерховому будинку, зведеному за проектом самого М.Т.Рильського, що й дотепер зберігає дух народного діяча. Довершенням до неймовірної розповіді екскурсовода став обрад старосвітського весілля, в якому мали змогу прийняти участь усі охочі.


         Українське весілля завжди вирізнялося своєю урочистістю та святковістю в нашій культурі. Весілля було надзвичайно насиченим, колоритним, багатим на вікові звичаї. Акторам вдалося реконструювати традиції та обряди вечорниць, сватання, покривання голови молодої хусткою, весільний танок «Гречаники». Дійство видалося неймовірно вражаючим, сповненим позитивних емоцій та задоволених посмішок.


         За цікавий і змістовний вихідний у серці України ми щиро дякуємо туристичному агентству «Глобус України» та нашому екскурсоводу Миколі Опанасенку. А Києву говоримо «До нових зустрічей!». 


Немає коментарів:

Дописати коментар